miercuri, 20 mai 2015

Casca mobra

Era plina de praf si statea intr-un colt de raft, si mi-a venit ideea sa o vopsesc in culoarea motocicletei sa-i dau astfel o sansa noua.
 Am curatat-o apoi am dat cu hartie abraziva 330, urmat de un strat de grund de plastic, din nou 300 granulatie.
 si pentru ca mai avea urme de zgarieturi am procedat astfel:
primul strat de grund alb mai gros, urmat de a finisare cu abraziv 400.
 dupa care un strat de grund negru urmat de abraziv 800.

Iar la final culoarea motocicletei 
si o viziera fumurie au schimbat aspectul castii.

marți, 19 mai 2015

Motor mobra 2

Am mai deschis o data motorul pt ca aveam pierderi de ulei pe la garnitura si am pozitionat capacul de la motorul mobrei in felul urmator:
 Am pozitionat vitezele in a treia astfel ca arcul sa fie in aceasta pozitie sa poatea intra in ghintul de ghidaj de pe capac
Arcul subtire l-am trecut pe sub axul elementului in miscare acesta ajuta la balansarea elementului mobil la schimbarea vitezelor.
 arcul mai gros l-am trecut peste elementul ce se vede in poza de mai sus si astfel ramane largit cand intra axul capacului.
aici se vede inainte de a-l impinge mai jos arcul gros iar arcul subtire trecut peste axul din spate.
Apoi am pus capacul incepand din partea stanga asa cum se vede in prima foto.
Am fixat axul subtire de pe capac printre capetele arcului, apoi in partea inferioara axul ce schimba pinioanele de la viteze, am fixat cu un surub mic capacul in partea stanga apoi am potrivit capacul in partea dreapta si am fixat si aici cu un surub.
Am folosit silicon de garnituri pentru etansare insa prima montare nu a fost una precisa astfel ca a trebuit sa sterg siliconul si sa trasez iar garnitura cu silicon, asta fiind dezavantajul siliconului fata de garnitura. Daca in timpul montarii capacului, arcul sare de la locul lui si trebuie scos capacul, sfatul meu este sa retrasezi cu silicon garnitura altfel vor aparea pierderi de ulei. Daca ai rabdare ideal ar fi sa pozitionezi capacul sa fii sigur ca functioneaza vitezele si apoi sa folosesti silicon, asta in cazul in care nu ai facut o garnitura si nu mai ai nevoie de silicon.

Celor care remonteaza motorul de mobra le urez rabare si bafta

duminică, 17 mai 2015

Reconditionare veioza cu senzor la atingere

Gasita intr-un morman dintr-un pod am decis sa-i redau stralucirea de la iesirea din fabrica.
Am dezasamblat complet veioza piesa cu piesa




atentie mare la petalele de sticla ce nu se mai gasesc de inlocuit, apoi curatat si poisat suportul alamit. Aici trebuie avut grija la curatare si lustruire pentru ca stratul de acoperire este f subtire si f fragil.
Sticla a fost curatata in apa fierbinte cu detergent, clatirea am facut-o in apa cu putin sapun pt a nu ramane urma de piatra din apa apoi lasata la uscat fara a sterge cu carpa pt a nu ramane scame pe sticla.

Mai trebuie inlocuit triacul ce face comanda inchis deschis MAC97A6 care spre norocul meu se gaseste in comert si la un pret mic. 
Apoi rezultatul:







Cineva se va mai bucura de ea o vreme.

marți, 12 mai 2015

reconditionare roata mica cu spite

Am gasit roata asta buna de aruncat, si am zis ca e potrivita pentru a incerca sa o "spitez din nou " pentru a vedea cat de dificila poate fi inlocuirea spitelor:





spitele originale nu s-au mai desurubat din cauza ruginii, indiferent ce "tratamente" i-am aplicat: cu ulei, cu motorina, cu lichid de frana. Toate s-au rupt.

Am tratat axul si cercul cu deruginol, pe talonul rotii am curatat cu disc din abratex si smirghel
apoi  l-am vopsit cu argintiu.
Procedeul de spitare nu e foarte complicat, dupa ce vizionezi doua tutoriale reusesti sa refaci roata, o roata mai mare e mai complicat de facut insa nu imposibil.
Un avantaj il ai atunci cand montezi spitele la loc daca nu strangi mult pe filet din primul moment, evident ca undeva nu se aseaza si trebuie desfacute cateva....
Pentru ca nu am gasit spite asa mici am folosit spite indoite de bicicleta, la care au renuntat altii. Le-am taiat si am refacut filetul.
rezultatul - o roata functionala