marți, 26 martie 2013

materiale pentru reconditionare

Din observatile facute de mine sunt doua curente bine definite, reconditionarea cu metode si materiale identice sau apropiate de cele folosite in perioada in care a fost produsa piesa reconditionata, si reconditionarea cu unelte moderne dar cu tratarea suprafetei, vopsea, corespunzand perioadei de fabricare. Eu sunt pentru a doua varianta, aceasta aduce un consum mai mic de timp si implicit de buget.
Cei care fac parte din prima categorie spun ca daca lucrezi mai mult la o restaurare te vei bucura mai mult de rezultat, insa eu consider ca timpul castigat prin terminarea mai repede a lucrarii imi va da mai mult TIMP sa ma bucur de lucrare, si o economie pentru a incepe o alta.
Cautand materiale si informatii am facut mai multe incercari si bineinteles nu exista panaceu pentru om nici metoda perfecta sau materialul cu care sa poti efectua toate restaurarile indiferent de material.
Am ramas surprins de un material abraziv mai nou (nou pentru ca l-am gasit eu recent) elastic abraziv, il folosesc atunci cand nu vreau sa intru adanc in materialul prelucrat si doresc sa efectuez o slefuire buna in suprafata. Avantajul acestui material este ca poate fi modelat in orice forma si este usor elastic, ajutand astfel in locurile greu accesibile sau la materiale moi de genul aluminiu, cupru, alama...
Si pentru ca  am spus elastic sa arat si despre ce este vorba:






luni, 25 martie 2013

sablare ornamentala pe alama

Alama şi cuprul pot fi tratate chimic pentru a obţine o imagine în relief pe o foaie din aceste materiale, dar procedura deşi nu este costisitoare implica lucrul cu substanţe chimice, astfel încat am evitat folosirea acestora şi am folosit sablarea pentru un efect asemănător sau cred chiar mai interesant. Zic mai interesant pentru că imaginea obţinută rămâne mată, chiar dacă nu este vopsită şi apoi şlefuită dă un aspect interesant suprafeţei supuse unei astfel de proceduri.
O bucată de coală de alamă la ce poate fi folosită? cei 3R? să zicem că da (recuperare, recondiţionare, refolosire), a ieşit astfel o cutiuţa draguţă, dar mai suporta îmbunatăţiri în aspect.
Folosind un şablon după un desen de mână pentru a fi mai autentic sau  o tuşă handmade mai pronunţată am realizat un şablon şi am sablat partea superioară.


Fiind un material moale, a necesitat sablare cu un strat fin de corindon şi la o presiune mai redusă pentru a nu adânci prea tare imaginea sablată. Însă în funţie de preferinţe poate fi tratată mai profund, imaginea poate astfel coborî în material şi granulaţia poate diferi.
După sablare am şlefuit din nou capacul cutiei pentru un contrast mai mare. Se poate da şi cu vosea, aceasta rămânând în zona sablată iar restul suprafetei rămâne lucioasă